“Ναυτικοί: Μεταφέρουν για εμάς, Περπατούμε γι’ αυτούς” - Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Συνεισφοράς για την ευημερία των Ναυτικών

Λίγο πριν το τέλος του 2020, μιας δύσκολης χρονιάς για την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στους Ναυτικούς για την σημαντικότατη προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι οποίοι συνέχισαν  να εφοδιάζουν τον κόσμο με τρόφιμα, καύσιμα, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα ζωτικά για την ανθρωπότητα αγαθά, μέσω της σημαντικής πρωτοβουλίας Ναυτικοί: Μεταφέρουν για εμάς, Περπατούμε γι’ αυτούς, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και Mέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, πραγματοποίησαν ένα συμβολικό περπάτημα 10 χιλιομέτρων, κρατώντας απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, από το Παλιό Λιμάνι της Λεμεσού, ακολουθώντας την ακτογραμμή, μέχρι την Αρχαία Αμαθούντα, θέλοντας να εκφράσουν την εκτίμηση τους στους Ναυτικούς ανά το παγκόσμιο για την πολύτιμη συμβολή τους αλλά και την αλληλεγγύη τους ενάντια στις αρνητικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, παρόλο που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη ως «βασικοί εργαζόμενοι». Η συμβολική αυτή πράξη συμβολίζει το μεγάλο μαραθώνιο των ναυτικών από την αρχή της πανδημίας και έπειτα, αλλά χωρίς διακριτή γραμμή τερματισμού, μετατρέποντας αυτούς σε παράπλευρα θύματα της υγειονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κάλεσαν ξανά τη διεθνή κοινότητα και τις Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, να διαφυλάξουν με κάθε μέσο τα δικαιώματα αυτών που μεταφέρουν όχι μόνο φορτία αλλά και την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο τονίζει ότι τα Κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ναυτικών παρέχοντας τους ουσιαστική στήριξη στα ακόλουθα ζητήματα:

  • Παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη στην ξηρά. Οι ναυτικοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με την άρνηση των λιμενικών και κρατικών αρχών υγείας ανά το παγκόσμιο, ως προς την υποχρέωση για παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.
  • Διευκόλυνση αλλαγών πληρωμάτων πλοίων και επαναπατρισμού. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας όπως έχουν εγκριθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) για διευκόλυνση τόσο στις αλλαγές όσο και στον ασφαλή επαναπατρισμό των πληρωμάτων των πλοίων.
  • Δίκαιη μεταχείριση και «αποποινικοποίηση» της ναυτικής εργασίας. Οι ναυτικοί βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με δικαστικές περιπέτειες σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων και στερούνται πρόσβαση σε νομική υποστήριξη για ίδια υπεράσπιση έναντι ποινικών κατηγοριών.
  • Συμπερίληψη στη λίστα προτεραιότητας εμβολιασμού. Όντας “βασικοί εργαζόμενοι”, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που θα λάβουν πρώτοι εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε προς υποστήριξη της εκστρατείας αυτής από τις Εταιρείες-Μέλη και τους Συνεργάτες του Επιμελητηρίου, θα διατεθεί στον Οργανισμό “The Mission to Seafarers” στην Κύπρο, που φροντίζει για την ευημερία των ναυτικών.